Ciutat Meridiana

Els primers pobladors eren treballadors i treballadores provinents de diversos indrets de la península ibèrica, molts d’origen andalús. A més, els nous pobladors d’aquest barri eren majoritàriament joves, amb un elevat índex d’analfabetisme i amb una taxa d’atur que rondava el 25%, molt superior a la resta de la ciutat de Barcelona. Per tant, ja des del seu naixement, el barri de Ciutat Meridiana naixia amb importants deficiències estructurals, socials i econòmiques, esdevenint l’apèndix d’una Barcelona que li girava l’esquena metafòricament i geogràficament.

Gràcies a la lluita veïnal dels anys 70 i 80, el barri va començar a comptar amb equipaments necessaris pel seu funcionament, tals com escoles, centres medico-sanitaris o espais d’oci (teatres, cinemes).  La dècada següent va esdevenir un accentuat procés de despoblament durant els anys 80 i 90, per bé que amb l’arribada del nou mil·lenni i les noves onades migratòries van provocar una certa revitalització del barri. Amb tot, l’esclat de la crisi l’any 2008 i les execucions hipotecàries han castigat amb molta cruesa un barri fràgil i vulnerable.

Com exemple d’aquesta realitat, podem constatar que fins ben entrat el segle XXI no va arribar la connexió amb metro (lleuger) amb la resta de la ciutat (la Línia 11), i encara avui el barri de la Ciutat Meridiana roman oblidat i fins i tot desconegut per bona part dels barcelonins i fins i tot per les autoritats municipals, comarcals i provincials.

POBLACIÓ 10.527

POBLACIÓ PER LLOC NAIXEMENT:

Bcn- 34,9%

Resta Catalunya- 3,3 %

Resta Espanya- 23,3%

Estranger- 38,4%

Principals nacionalitats: Pakistan, equador i marroc

D’altra banda, al barri de Ciutat Meridiana és on es produeixen més desnonaments. El perfil més freqüent de desnonades correspon famílies immigrant que van pagar un alt preu entre 2004 i 2008 per habitatges de 60 metres quadrats.

Ciutat Meridiana, amb gairebé 11.000 habitants i un 40% d’immigració (el doble de la mitja de Barcelona) s’ha alimentat de successives onades migratòries.

“Aquí llegó a haber 11 inmobiliarias”, recuerda el presidente de la asociación de vecinos, Fili Bravo. “Lo que se llegó a permitir” hoy le quita el sueño: “Aquellas barbaridades las firmaron notarios y directores de oficinas de cajas y bancos que hoy se lavan las manos”. Bravo asegura que hay 400 desahucios pendientes. Es jueves y Bravo se tira toda la mañana barrio arriba, barrio abajo, entre los dos desahucios previstos para esta mañana. Los dos se pararon gracias a la presencia de vecinos y activistas de la Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH) y la entidad 500 x 20, centrada en cuestiones de vivienda.