La Vila de Gràcia

La Vila de Gràcia és el tercer barri pel que fa a població de Barcelona. És un barri molt estimat per la gent que hi ha viscut al llarg de les seves vides i per altra banda és un barri amb molta demanda turística. Aquest fet provoca processos de gentrificació i deixa en situació de vulnerabilitat a les veïnes que són del barri ” de tota la vida”.

Un fet que carcateritza a les veïnes d’aquest barri és que manté o intenta mantenir la seva identitat de poble amb una forta cohesió social. La Vila de Gràcia és un barri amb una gran tradició associativa i és un referent de la cultura popular i dels moviments socials.

L’ increment del turisme i la promoció d’aquest barri està provocant molts canvis que no agraden a moltes, per exemple en l’àmbit de l’habitatge.

Barcelona registra 27 milions de visites turístiques l’any. Com a conseqüència d’això, indrets emblemàtics de la ciutat com el centre històric, el barri de la Sagrada Família o el parc Güell estan perdent els seus habitants per l’increment dels lloguers i en general de l’encariment de la vida al barri a causa del turisme. A Gràcia fa anys que s’ha convertit en un centre d’oci nocturn, amb una gran concentració de bars i terrasses i milers de visitants. La gent gran explica que on abans es posaven cadires a les portes de les cases i les veïnes feien comunitat, ara hi ha terrasses i negocis nocturns entre mirades anònimes.

En general, la gent gran troba que el barri s’ha encarit i s’ha impersonalitzat, mentre que  les joves es veuen obligades a emigrar a d’altres barris degut al mobing inmobiliari i als preus inassumibles. Ambdos col.lectius estan d’acord en que falta diàleg intergeneracional, entre els dos col.lectius, per a sumar forces i reivindicar la dignitat del barri i de les persones que hi habiten.