No funciona el vídeo? Prova el reproductor antic.

Curtmetratge Social realitzat amb joves del barri de Sants. Mitjançant diferents dinàmiques de grup amb joves, es va decidir parlar de les situacions que els hi preocupen en la seva vida diària. Així, la conciliació familiar, el fracàs escolar i les relacions de parella foren finalment els tres eixos amb els que es va decidir treballar. Després de compartir el procès vam extreure part de la responsabilitat front les dificultats que els envolta: Conciliació familiar L’Estat espanyol es troba entre els països que menys flexibilitat laboral ofereix als treballadors. El 88% dels treballadors té un horari rígid fixat per l’empresa. (IPF, Instituto de Política familiar ) Baixa per maternitat / paternitat a Europa: Suècia (77 setmanes), Bulgària (58), Regne Unit (52) i Dinamarca (50). Espanya 16 setmanes. (IPF, Instituto de Política familiar ) De cada 13 euros que destina Europa a despeses socials tan sols un es dedica a família (IPF, Instituto de Política familiar ) Euros al mes per fill: Luxemburg 216, Alemanya 184, Àustria 131. Espanya: 24,25 euros mensuals a famílies que no guanyin més de 11.519 euros bruts anuals. (IPF, Instituto de Política familiar ) Els espanyols treballen 1.689 hores a l’any, més que alemanys (1.371) i suecs (1.609) (Eurostat) “Vivim en la ficció que als nostres fills els criem nosaltres a casa, quan en realitat l’habitual és que els vegem un parell d’hores al dia”. (Carolina del Olmo)

FRACÀS ESCOLAR El percentatge de fracàs escolar l’Estat Espanyol duplica la mitjana comunitària (11,1%) La proporció és molt superior entre els nois (25,6%) que entre les noies (18,1%) Ministeri d’Educació, als 15 anys el 45% de l’alumnat ha repetit almenys una vegada. Espanya és líder de la Unió Europea en fracàs escolar, amb una taxa del 21,9% de joves entre 18 i 24 anys que han abandonat prematurament el sistema educatiu havent completat com a molt el primer cicle de secundària. Aquest percentatge duplica la mitjana comunitària (11,1%) Eurostat.

RELACIONS DE PARELLA EN L’ADOLESCÈNCIA Un 21% dels adolescents espanyols està d’acord amb l’afirmació que els homes no deuen plorar. Un de cada cinc creu que està bé els nois surtin amb moltes noies, però no al revés. El 12,8% no considera maltractament amenaçar – o rebre amenaces – en cas de que la seva parella vulgui trencar la relació. (Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad y Universidad Complutense, 2013) El 4% de les adolescents d’entre 14 i 19 anys han estat agredides pel noi amb el que surten o sortien; i quasi una de cada quatre confessa que el seu company o ex-company les controla fins al punt de limitar amb qui parlen o com vesteixen. (Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad y Universidad Complutense, 2013). El 36,3% assegura que els adults del seu entorn els han dit amb freqüència que la gelosia és “una expressió de l’amor”. (Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad y Universidad Complutense, 2013). El 54,3% de les noies i nois d’ entre 14 i 19 anys afirmen haver escoltat sovint o moltes vegades als adults del seu entorn la idea de que per a tenir una bona relació de parella han de trobar a la seva “mitja taronja” per a “arribar a ser com una sola persona”. És a dir, la idea de l’amor romàntic que, segons els experts, contribueix a crear relacions de dependència. (Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad y Universidad Complutense, 2013). “Per construir un món menys violent i més igualitari i satisfactori, cal que també els nois i els homes qüestionin els seus privilegis i s’alliberin del llast del model hegemònic de masculinitat.”