Reprodueix vídeo

Des del passat mes d’abril, cada divendres a la tarda una dotzena de persones ens venim reunint per preparar un projecte especial. (De) Construïm el Refugi és un procés social i col·lectiu impulsat des del col·lectiu CàmeresiAcció, on explorem la mirada que la societat té sobre les persones migrades i refugiades i viceversa.

El grup el formen persones de diferents orígens. Amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre la bidireccionalitat de les mirades cap a la situació migratòria actual, ens hem juntat un grup heterodox i plural amb l’eix del privilegi racial com a punt de partida. D’una banda hi han participat persones racialitzades a Barcelona provinents de llocs com el Camerún, Marroc, Ucraïna, Siries-Palestines, Egipte o Nigèria. De l’altra, un grup de persones amb histories i interessos diferents però amb el comú denominador de tenir els drets reconeguts per naixement, catalans o espanyols de ple dret i amb tots els privilegis que el seu estatus de ciutadans euroblancs els hi atorga.

L’objectiu era posar l’altaveu en les persones migrades i/o refugiades mitjançant les possibilitats que ofereix el llenguatge audiovisual. Utilitzar-lo com a eina de participació i vehicle per a la mediació de les relacions entre les persones. Entenent l’audiovisual com una eina social que facilita un espai de trobada i treball entre persones diverses. Per això hem estat realitzant dinàmiques i tallers que ens

Aquests primers mesos han estat dedicats a conèixer’ns millor, a generar dinàmiques per apropar-nos entre nosaltres i aprendre les unes de les altres. La cohesió grupal, el procés col·lectiu i la facilitació de grup, en definitiva. Amb aquestes hem començat a detectar temes que poden ajudar-nos a que, a partir del setembre, comencem a abordar la realització d’un documental, que és l’objectiu material final més evident d’aquest projecte. La creació d’un documental social participatiu. Un documental on el procés sigui tant o més important que el producte.

Com dèiem, el procés neix de l’associació CàmeresiAcció, que s’ha especialitzat en la realització de documentals socials participatius. Des del 2014 ha dut a terme 3 documentals socials participatius: Mirades ( 2014, persones sense llar ), Puzzle ( 2015, persones amputades ) i Viure al límit ( 2016, intel·ligència límit). Aquest tipus de documental dona eines a les protagonistes de les històries per a que siguin elles les que s’expressin en primera persona i sense intermediàries, compartint les seves realitats i en que el documental sigui un pretext per mobilitzar energies i anàlisi col·lectius. Gràcies a la generació d’un producte com el documental, aquests debats no es queden limitats a l’espai de debat i ofereixen un recorregut que ajuda a obrir certs debats i reflexions construïts des de la primera persona, a la societat en general.

Així que, un cop recarregarem energies amb aquest calorós estiu, reprendrem amb força aquest apassionant camí que vam iniciar a la primavera.