Reprodueix vídeo

No funciona el vídeo? Prova el reproductor antic.

Herstory 1909 és un documental que vol donar a conèixer, des d’una perspectiva feminista, els esdeveniments succeïts durant la Setmana Tràgica a Barcelona (1909), tot reflexionant sobre l’analogia amb la “Nova Setmana Tràgica” que es va dur a terme durant el mes d’octubre de 2019 a Barcelona arran de la sentència sobre l’1 d’octubre de 2017, i el paper de les dones en les lluites socials en general.

Com intervé el gènere en la lluita? La violència té gènere? Quins rols ocupen les dones en espais combatius? A les dones se’ls ha permès ser dolentes? Es desobeeix al mandat de gènere quan una dona està en la primera línia d’una barricada? De quina manera afecta la repressió i quin paper ocupa la sororitat feminista?

En aquest documental de recerca feminista, sota la direcció de Silvia Cepero i amb recolzament d’Iker Oiz, Adrià Gonzàlez i Juan Castrillo entre d’altres, s’ha realitzat un treball de visibilització i denúncia així com un exercici de memòria històrica, des d’una visió no androcèntrica, per mostrar les problemàtiques, tant presents com passades, de les dones de classe obrera disposades a lluitar per una millora de les seves condicions de vida.

Les dones han ocupat un paper històric d’emancipació de la vida. Això ens porta a pensar que és necessari parlar del paper que han ocupat les dones en les revoltes.

La peça es va publicar durant 24h el passat 8 de Març a les webs de Laveinal.cat i la Mosca.tv i es va projectar en alguns espais en el marc del dia de les dones com a la seu de CGT de Ciutadella (Menorca). Ara, arrencarà una fase de projeccions durant els propers mesos fins que arribi a estar públic a les xarxes.

Tant de bo la història d’aquestes dones, que és la de totes, arribi a molts llocs. Si sentiu la crida, no dubteu en contactar per a projectar-la.

Agrair també a tríbade i Ketekalles per la força de la música feminista, que acompanya a la peça!